Història


Fundada el 1923, la Unió Musical d’Albaida “l’Aranya” construeix amb el talent dels seus músics i la riquesa de la seua història, un llaç d’or, entre la tradició més venerable i el present més vital.


La història de “l’Aranya” comença amb la seua avantpassada directa, l’antiga Banda “Lira Albaidense”, més coneguda com “La Liberala”, que va ser dissolta pel règim de Primo de Rivera i que estava vinculada al Partit Lliberal.

Va ser en 1923, en contestació a la seua dissolució, quan es va fundar l’actual Unió Musical d’Albaida. En eixos anys, amb el mestre en Fernando Tormo Ibáñez al front, els membres es reunien quasi de manera clandestina en casa del pintor Salvador Ridaura, entre altres llocs.

Terrats o patis eren els llocs habituals per assajar. Els habitants d’Albaida ho sabien, i per això els varen traure el sobrenom de “l’Aranya” que més tard, i actualment, és un sobrenom que identifica als músics, socis i simpatitzants d’aquesta societat musical albaidina.

Des d’aleshores, músics, socis i simpatitzants han sentit un gran orgull per ser “aranyes” i per construir entre tots una entitat de gran calat social en Albaida. El nostre model de Societat Musical es caracteritza per la combinació en la participació de les Festes de Moros i Cristians i amb la potenciació de la formació de nous músics i la interpretació de música simfònica, essent un referent en el món musical valencià.

Data de l’any 1927, el document més antic que la Unió Musical d’Albaida conserva als seus arxius. Ahí es fa menció al premi que la comissió de festes de l’Ajuntament de Villena li va donar en reconeixement a la millor execució del pasdoble de la desfilada en la festa de la “Bellesa i Vellesa”, en la plaça de bous de dita ciutat alacantina.

“L’Aranya” s’ha distingit com una banda sòlida i de gran importància en la música del País Valencià. La perseverança i el seu arrelat sentiment de pertànyer a l’Aranya de diversos socis i músics en l’època dels anys 70, encapçalats per Antonio Soler Marrahí (el bombiste) li ha permès construir-se la seua pròpia seu social per a realitzar assajos, classes per alumnes i altres activitats de caràcter artístic-musical. Tots aquests anys han estat un seguit de grans esdeveniments. Cal destacar els concerts realitzats en les ciutats austríaques d’Innsbruck i Bregenz. També cal destacar la celebració del 75è Aniversari baix la presidència de Ximo Soler, sent director Ramon Garcia, on es va dur a terme distints esdeveniments com la fundació de la Banda Juvenil, el concert especial al Palau de la Música de València i la gravació del disc de música autòctona albaidina “Ja baixa l’Aranya” volum 1, amb la participació del mestre i compositor José Rafael Pascual Vilaplana.

La societat ha comptat amb directors valencians del prestigi de Damià Soler, Juan José Silvestre, Filiberto Mira, Ramón Garcia i Miguel Ángel Grau. A més a més, entre els seus músics es troba Mario Roig Vila, compositor de música festera com el 'Pas Masero: Tabal i Saragüells’. La societat també compta amb membres de prestigioses orquestres espanyoles com, Rubén Martínez, César Roig o Andrea Sebastià, tots ells professionals de la música.

“L’Aranya”, va celebrar, al 2013, el seu 90é aniversari amb nombrosos actes commemoratius: encontres de bandes joves, homenatges, exposicions de fotografies… però cal destacar el I Concurs de Composició de Pasdobles Fernando Tormo Ibáñez que té com a objectiu ressaltar la figura musical de l’il·lustre compositor albaidí i difondre l’estil característic dels seus pasdobles amb un estil ‘tormonià’. Els guanyadors, ex-aequo del 1r Premi han estat “Albaida, 7 d’Octubre” de Miquel Sarrió i “Herminia” de Juan Sanjuan. I per últim cal destacar la producció del documental “Sentiment Aranya” recuperant la memòria històrica de la Societat des dels seus inicis per al coneixement de les noves generacions que s’incorporen a la Societat.


Discs editats:

La Unió Musical d’Albaida l’Aranya ha editat diversos discs de notable presència. Destaquen els Volums 1 i 2 de música autòctona “Ja baixa l’Aranya”, el segon volum, “Gaudium”, va ser nominat pels Premis Euterpe a la millor gravació musical; el titulat “Gratus” del compositor Sergi Querol; el disc Maseros de Cocentaina i el disc Moros Nous d’Albaida. També són dignes de menció el disc doble de Música Masera per encàrrec de 30 poblacions del País Valencià, i el treball realitzat per encàrrec de la Filà Realistes d’Alcoi pel seu any de capitania, baix la direcció del nostre director, José Javier Sanz Vila, el disc de marxes mores, “Sentiment Realiste”. L'últim disc presentat és "L'Aranya i el fester" amb una selecció de música festera per part de les filaes i comparses on l'Aranya hi té una molt bona relació.


Premis recents:

Són molts els guardons que ha rebut la Banda al llarg de la seua història. Dels darrers anys destaquen el 2n Premi en el Certamen Nacional de Bandes d’Alginet l’any 2005, el 2n i 3r Premi en el Certamen Nacional de Música Festera de Villena els anys 2006 i 2008 respectivament. El 1r Premi per la interpretació del pasdoble “Perfume de Rosas” de Sergi Querol, en les Festes de Moros i Cristians d’Ontinyent l’any 2003. També, el 1r Premi al Certamen de Bandes de Música en la desfilada realitzada en la 10a Edició d’Artefiesta, la Fira d’Artesania Festera celebrat a Villena el 30 de novembre de 2013.
I per últim, el segon premi en el Certamen de Música Festera Altea la Vella 2017.