14 de des. 2014

Programa d'obres del Concert Santa Cecília 2014

Cartell del Concert

La primera part del concert de Santa Cecília d’aquest any té un marcat caràcter anglès, tenint com a obra principal el Concert per a Tuba i Banda d’Edward Gregson.Com a introducció escoltarem l’obra Flourish for Wind Band de Ralph Vaughan Williams, qui també va composar un concert per a tuba que va servir d’inspiració a Gregson.




  • Flourish for Wind Band. Ralph Vaughan Williams (Gloucestershire -Anglaterra-, 1872 - Londres, 1958)
El compositor anglès Ralph Vaughan Williams (1872-1958) va escriure aquesta petita i elegant obra com a obertura del festival «Music and the People», celebrat al Royal Albert Hall de Londres a l’abril de 1939. Aquest festival, celebrat uns mesos abans del començament de la Segona Guerra Mundial, va servir per a exaltar l’esperit del poble anglès. Després de la seua estrena l’obra no es va tornar a interpretar fins que va ser redescoberta i editada en la dècada dels 70. Ralph Vaughan Williams va ser un respectat compositor i va escriure algunes de les primeres obres de concert per a les bandes angleses de principis del segle XX. Algunes de les seues obres estan considerades com a pilars de la literatura bandística.
  • Tuba Concerto. Edward Gregson (Sunderland -Anglaterra-, 1945) 
Obra per a tuba i banda del prestigiós compositor anglès Edward Gregson (1945). Aquesta peça va ser escrita originalment per a Brass Band i va ser adaptada posteriorment per a orquestra i per a banda simfònica pel propi autor. Està dedicada al tubista John Fletcher, qui va estrenar aquesta versió al 1984. El Concert està dividit en tres moviments, seguint el tradicional patró ràpid-lent-ràpid: Allegro deciso, Lento e mesto i Allegro giocoso. El primer moviment té una estructura en forma sonata amb dos temes contrastants, el primer de caràcter rítmic i el segon de caràcter líric. Al desenvolupament podem trobar una referència al primer tema del Concert per a Tuba de Vaughan Williams. El segon moviment desplega una llarga melodia molt expressiva i cantabile per al solista, que contrasta amb el motiu que apareix tres vegades tocat per la banda en forma de ritornello. L’últim moviment té forma de rondó, alternant el tema principal amb dos episodis. Al primer d’ells trobem un tema ampli i expressiu mentre que al segon trobem un tema d’estil jazzístic. Després d’una curta cadència, amb algunes referències al principi de l’obra, el Concert acaba de forma triomfal.



La segona part del concert de Santa Cecília està dedicat a la música per a Big Band. Escoltarem tres obres arranjades magistralment per a Banda Simfònica pel mestre japonès Naohiro Iwai (1923-2014), el qual des dels anys 50 va treballar com arranjador especialitzat en el camp del Jazz. Iwai ha arranjat més de 5.000 obres per a conjunts instrumentals al llarg de la seua carrera, obres que van des de la música clàssica fins el jazz i la música moderna. Ha estat un músic molt actiu al llarg de tota la seua vida i són molt conegudes les gravacions de la seua música realitzades per la prestigiosa Tokyo Kosei Wind Orchestra baix la seua direcció.

Les dues primeres obres que escoltarem en la segona part són una recopilació dels temes de swing més coneguts que interpretaven els músics nord-americans Glenn Miller i Benny Goodman amb les seues Big Bands durant la primera meitat del segle XX. De ben segur que molts dels presents han escoltat aquestos temes en els antics discs de vinil o cassets, ja que la seua música ha estat molt popular durant dècades.




  • Glenn Miller Medley. Arranjament: Naohiro Iwai (Japó, 1923 - 2014) 
En aquesta obra podrem escoltar alguns fragments dels següents temes: Little Brown Jug, In The Mood, Tuxedo Junction, American Patrol i Moonlight Serenade. Aquestos temes van ser alguns dels més interpretats pel trombonista Glenn Miller (1904-1944) i la seua Big Band. Alguns d’ells es van convertir en autèntics himnes per als americans durant els anys 30 i 40.
  • Benny Goodman Memories. Arranjament: Naohiro Iwai (Japó, 1923 - 2014) 
Els temes que trobarem en aquest arranjament són: Memories Of You, Don’t Be That Way, Stompin’ At The Savoy, Flying Home, Bugle Call Rag i Sing, Sing, Sing. El clarinetista Benny Goodman (1909-1986), conegut tradicionalment com “el rei del swing”, ha estat una de les personalitats musicals més influents al segle XX. Conegut sobretot per la seua faceta com a músic de jazz, també va tindre un gran interès per la música clàssica, interpretant i gravant algunes de les grans obres clàssiques per a clarinet. A ell han estat dedicades algunes de les millors obres per a clarinet solista en el segle XX, d’autors tan reconeguts com Béla Bartók, Aaron Copland i Paul Hindemith.
  • Per últim escoltarem un original arranjament d’Iwai a partir del conegut estàndard de jazz Caravan. Arranjament: Naohiro Iwai (Japó, 1923 - 2014) 
El tema original va ser compost pel trombonista Juan Tizol (1900-1984), estant interpretat per primera vegada i popularitzat pel pianista Duke Ellington (1899-1974). El primer enregistrament d’aquest tema es va fer a Hollywood a l’any 1936 i des d’aleshores ha captivat amb el seu exotisme a multitud de músics de diferents estils. Al llarg de tots aquestos anys s’han gravat infinitat de versions i encara hui en dia és un dels estàndards de jazz que es toca regularment. En la versió que hui escoltarem el mestre Iwai porta el tema original a un estil proper a la Samba, remarcant el seu caràcter exòtic en la part central de l’obra de forma sorprenent. El resultat és una obra amb molta frescor i ritme que serveix per tancar de la millor forma possible aquesta part dedicada a la música per a Big Band.

Dirigeix: José Javier Sanz Vila