Davant la crisi econòmica, molts músics formen part més activament de la festa, com una eixida fàcil per poder tenir ingressos. El problema arriba quan aquests músics participen en formacions bandístiques que no estan federades i a més, aquestes formacions, oferixen els seus serveis a un baix preu. Es tracta d’una problemàtica que en els últims anys ha augmentat: “No estem en contra de la creació de noves bandes, però si volen ser partícips de la festa i fomentar la difusió de la cultura musical que tenim arrelada al nostre país, que comencen per crear escoles on ensenyen als educands que acabaran formant part d’una societat musical”.
Aquesta és l’opinió de l’Aranya d’Albaida i que va rebre bones crítiques per part d’altres societats assistents en la passada assemblea de la FSMCV. Josep Bodí, secretari de la junta directiva de l’Aranya d’Albaida, va parlar també de la necessitat que tenim les societats musicals per fer consciència als músics de què eixir amb bandes no federades ens afecta a tots. “Creguem que el conveni signat per la FSMCV i la UNDEF respecte a les Bandes de Música i la festa de Moros i Cristians es una bona eina per a consolidar als dos col·lectius, però no suficient (...) Hi ha que complementar-los en dues direccions: una des de les dos directives i l’altra des de les Societats Musicals i Juntes de Moros i Cristians”. Com a exemple, l’Aranya ja ha començat a contribuir en aquesta problemàtica aprovant una normativa on s’acorda que “els músics no podran formar part d’altres conjunts, bandes i orquestres, sense haver obtingut prèviament l’autorització de la junta directiva”, advertint que l’incompliment serà sancionat amb l’expulsió de la societat.
Aquest acord no és altre que complir amb el mateix conveni que hi ha firmat entre la FSMCV i la UNDEF i que fa referència a la participació en les festes de moros i cristians, falles i altres festes, dels grups de músics no federats, per tal d’anar consolidant les Societats Musicals federades i acabar amb la competència deslleial que practiquen aquests grups que no estan subjectes a cap norma ni obligació. “Una formació no federada, no té cap escola, no té un lloc d’assaig, no paga a un director, no deixa treure a un educand a la festa per què aprenga de la música perquè no en tenen; és a dir, primer firmen el contracte amb la filà o comparsa i després criden a músics, ja ensenyats per altres societats, i aleshores creen la formació bandística”.La junta directiva de la FSMCV, va recolzar favorablement l’opinió de l’Aranya davant aquesta problemàtica i per això, en les pròximes setmanes, se celebrarà una taula redona on membres de la UNDEF, de la FSMCV i músics en general posaran de relleu les diferents opinions, controvèrsies i debats al voltant de les bandes de música en la festa dels moros i cristians.
Bodí va aprofitar el parlament també per proposar a la resta d’assistents, la creació d’un contracte de formació als músics de les societats musicals, tot i que, es tracta d’una eina que veurà la llum en els pròxims anys.
L’Aranya està vivint aquest any el seu 90é aniversari, i encara que queda poc per què acabe l’any de celebració, hi han molts actes que queden per fer, com el magnífic concert de Santa Cecília on s’interpretaran obres que han significat molt per a l’Aranya i per a Albaida i l’estrena del documental sobre els 90 anys i que pretén ser una reflexió de l’esforç que suposa mantenir una societat musical.